Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δεξαμενή



Να τι παθαίνει κανείς στις δύο η ώρα…


Χώρος μέσα στον οποίο φυλάμε υγρά, νερό βρόχινο, λάδι, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο) κλπ.

Το σχήμα, το μέγεθος και το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι δεξαμενές εξαρτάται κυρίως από το τι θέλουμε να αποθηκεύσουμε μέσα σε αυτές. Είναι φανερό ότι η δεξαμενή πρέπει να διατηρεί ότι της βάζουμε μέσα για αποθήκευση και να μην αλλοιώνει τη χημική του σύσταση.

Με τις δεξαμενές κυρίως έχει λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης πολλών πόλεων, χωριών, ακόμα και σπιτιών απομονωμένων, όπου αποθηκεύεται νερό βρόχινο ή άλλης προέλευσης. Για την ύδρευση των πόλεων και χωριών χτίζονται τεράστιες τσιμεντένιες δεξαμενές σε ψηλά σημεία, π.χ. πάνω σε λόφους και έτσι το νερό φτάνει σε όλα τα σημεία του δικτύου ύδρευσης με την απαιτούμενη πίεση. Επίσης πολλά σπίτια σε τόπους που δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης έχουν ιδιωτικές δεξαμενές.

Άλλο είδος δεξαμενών είναι οι κολυμβητικές (πισίνες), όπου συνήθως γίνονται οι κολυμβητικοί αγώνες.

Υπάρχουν και δεξαμενές ψαριών, δηλαδή χώροι περιορισμένοι μέσα στους οποίους γίνεται εκτροφή ψαριών (ιχθυοτροφεία).

Όλα τα πλοία έχουν συστήματα ολόκληρα δεξαμενών που καθεμιά απ' αυτές εξυπηρετεί έναν ορισμένο σκοπό. Υπάρχουν δηλαδή δεξαμενές καυσίμων, δεξαμενές έρματος, δηλαδή δεξαμενές που γεμίζουν κατά βούληση με θαλάσσιο νερό για καλύτερο ερματισμό, δυο δεξαμενές ζυγοστάθμισης, μία στην πλώρη και μία στην πρύμνη, τις οποίες γεμίζουν όσο θέλουν για να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά του πλοίου, στεγανές δεξαμενές, δηλαδή στεγανοί διάδρομοι για να μπορεί κανείς να πηγαίνει στα απρόσιτα σημεία του σκάφους, δεξαμενές πόσιμου νερού, δεξαμενές τροφοδοτικού νερού (απεσταγμένου νερού για τους ατμολέβητες) και άλλα είδη δεξαμενών.

Τέλος σαν δεξαμενή πλωτή αναφέρεται η εγκατάσταση των ναυπηγείων μέσα στην οποία γίνονται οι επισκευές των πλοίων. Η πλωτή δεξαμενή είναι πλατφόρμα με διπλά τοιχώματα και μέσα κενό που η τομή της έχει σχήμα ανάποδου Π.

Έχει βαλβίδες από τις οποίες, με τη βοήθεια αντλιών, μπορεί να αδειάζει ή να γεμίζει το εσωτερικό της με θαλάσσιο νερό. Όταν είναι γεμάτη νερό, ο πυθμένας της βρίσκεται βυθισμένος στη θάλασσα. Τότε μπορεί ένα πλοίο πλέοντας να μπει μέσα στη δεξαμενή. Όταν το πλοίο μπει μέσα, τότε οι αντλίες αδειάζουν το εσωτερικό της δεξαμενής από το νερό και έτσι η δεξαμενή επιπλέει μαζί με όλο το πλοίο, οπότε είναι δυνατό να το επισκευάσουν. Κατά μήκος του πυθμένα της δεξαμενής υπάρχουν στηρίγματα, συνήθως ξύλινα για καλύτερη στήριξη του πλοίου. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τέτοιες δεξαμενές και προγραμματίζονται να γίνουν κι άλλες. Έχουν κατασκευαστεί σήμερα δεξαμενές ικανές να δεχτούν και τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου. Η ισχύς των πλωτών δεξαμενών χαρακτηρίζεται από την ανυψωτική τους ικανότητα.






...δύο το βράδυ ε...

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif

8 σχόλια:

  1. Κατ' αρχάς να εγκωμιάσω το bolding σύστημα σου.

    Σε δευτερο λόγο νομίζω έπρεπε να αναφέρεις οτι οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν την δεξαμενή. Η φράση "εύρηκα" που είπε ο Αρχιμήδης αποδίδεται ψευδώς στον τρόπο να εξετάσει την καθαρότητα του χρυσού.
    Στην πραγματικότητα ο Αρχιμήδης ήταν χαρούμενος που είχε ανακαλύψει την δεξαμενή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μηχανεύομαι
    για μας
    μια μηχανή
    ανάποδης βροχής
    κατακλυσμιαίων διαστάσεων

    Καλημέρα
    Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α..
    δεν πας καλά εσύ...

    την ξέρω την δεξαμενή αυτή..
    και την απλή μας κίνηση. πολύ ευκολάκια βάζεις...!!!

    e^2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προς φίλο του οικονόμου.
    ότι μπορούμε κάνουμε...!μέχι και το πανίσχυρο όπλο του bold επιστράτευσα!\

    Σ.
    έτσι...μέχρι να στεγνώσουμε από δάκρυα

    e^2
    όσο πιο ευκολάκι, τόσο πιο δυσκολάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μετα κ απο μειλ λιστας που ελαβα ("...το ποτηρι εχει γινει δεξαμενη...")εχω να ρωτησω:
    τι εχεις παθει με τις δεξαμενες?
    μηπως βλεπεις στον υπνο σου δεξαμενες?
    χρειαζεσαι βοηθεια?

    φιλικα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γιατι δεν βρισκεστε απο κοντα να τα πειτε.
    τις εχουμε γαμησει (και οχι με την ομορφη εννοια) ,λιγο (χρωματισμενη με ειρωνια αυτη η λεξη) τις διαπροσωπικες σχεσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή