Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Γυναίκες στην Πυρά




«Η ανώτερη γνώση των μαγισσών αποδόθηκε στην ικανότητά τους να κάνουν θαύματα, μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση. Στην πραγματικότητα, η μάγισσα ήταν το πιο βαθυστόχαστο πνεύμα, η πιο προηγμένη επιστήμονας εκείνης της εποχής...Καθώς η γνώση είναι από πάντα δύναμη, η Εκκλησία φοβήθηκε τη χρήση της στα χέρια των γυναικών και κατάφερε εναντίον της τα πιο θανατηφόρα χτυπήματα.»

Matilda Joslyn Gage, 1893

«Ο αριθμός των μαγισσών και των μάγων έχει γίνει παντού τεράστιος. Αυτού του είδους οι άνθρωποι μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί εκπληκτικά.» έγραψε ο Επίσκοπος Jewel τo 1559. «Ο τόπος είναι γεμάτος από μάγισσες. Όλα τα μέρη βρίθουν από αυτές και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατακλύζουν ολόκληρη τη γη», ισχυρίστηκε ο Αρχιδικαστής Anderson το 1602.

Το κυνήγι μαγισσών ήταν μια σειρά οργανωμένων, συντονισμένων, πολύμορφων, συστημικών επιθέσεων. Η Εκκλησία έδινε τον ορισμό των μαγισσών. Οι γιατροί τις εξέταζαν, τις βασάνιζαν και τις καταδίκαζαν. Οι δικηγόροι απήγγελλαν τις κατηγορίες και επέβλεπαν τις νομικές διαδικασίες. Οι κρατικοί λειτουργοί οργάνωναν τις εκτελέσεις.


«Η μεγάλη ασάφεια της κατηγορίας –το γεγονός ότι ήταν αδύνατο να αποδειχθεί, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούσε το μέγιστο τρόμο– σήμαινε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας και να γεννήσει υποψίες ακόμη και για τις πιο κοινές όψεις της καθημερινής ζωής».

«Η απόδειξη αυτών των εγκλημάτων είναι τόσο σκοτεινή και τόσο δύσκολη που ούτε μια μάγισσα στο εκατομμύριο θα κατηγορούταν ή θα τιμωρούταν αν η διαδικασία διεπόταν από τους συνηθισμένους νόμους. Αυτή που κατηγορείται για μαγεία δεν πρέπει να αθωώνεται ποτέ».


προσεχώς

από το μωβ καφενείο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου